Székely Ádám: A Bartók Udvar lesz Budapest egyik legélhetőbb irodatömbje – INTERJÚ

Az Infogroup ügyvezetője a Bartók Udvar II irodaház avatóünnepsége kapcsán azt nyilatkozta, hogy semmit sem bíztak a véletlenre, inkább a tudatos tervezés hívei. A cégcsoport eddigi története alapján úgy tűnik, Székely Ádámnak igaza van: a frissen átadott épület 100%-ig megtelt.

https://www.irodakereso.info/cikkek/interjuk/szekely-adam-a-bartok-udvar-lesz-budapest-egyik-legelhetobb-irodatombje

    Most adták át a Bartók Udvar II. Irodaházat, és egyebek mellett az áll a sajtóanyagban, hogy külső megjelenését a Fibonacci-számsor, a mérnöki tudományok, a kulturális hagyaték és maga Bartók Béla ihlették. Utóbbit értem, a zeneszerzőről elnevezett úton állunk, de mit jelent a többi utalás?

–    Azt, hogy semmi sem véletlenül alakult így: a nagyszerű mérnöki munkának köszönhetően a külső ablakstruktúráról zongorabillentyűk, vagy akár egy ritmusos zongoramű juthat eszünkbe, ami kifinomult tisztelgés a zeneszerző emléke előtt. A strukturált üveghomlokzat kívülről az évszakok színeit adja vissza, belülről pedig reflektál az időjárás hangulatára, sőt funkcionálisan is jobban árnyékol, mint egy hagyományos üveghomlokzat. Az irodaház-építés egy racionális befektetés, de egy ház száz év múlva is meghatározhatja az adott városrész hangulatát. Ezért a tömegformálásnál arra is odafigyeltünk, hogy ebben a kertvárosi hangulatú környezetben úgy helyezzünk el egy majdani bruttó 40.000 négyzetméteres egybefüggő felszín feletti épülettömeget, hogy az tagoltságánál fogva ne nyomja el a környezetet.

–    Mennyibe került a beruházás, és hogy áll a bérbeadottság?

–    Mintegy 20 millió euró ráfordítással valósult meg a modern, avantgárd stílusjegyekkel rendelkező „A+” kategóriájú épület, és a koncepciónkat visszaigazolja, hogy a nyitásra az irodaterületek már 100%-ban hasznosításra is kerültek, a bérlők beköltöztek.

–    Ez persze tagadhatatlanul a lokációnak is köszönhető.

–    Abszolút! A XI. kerület az egyetlen „belvárosi peremkerület”, ami egészen egyedülálló adottságú a fővárosban; a BREEAM minősítésű Bartók Udvar II irodaház népszerűsége többek között kiváló elhelyezkedésének is köszönhető. A két kilométerre lévő belváros a nap nagy részében 10 perc alatt elérhető autóval, alig több, mint 5 perc alatt kiérhetünk a városból és körülbelül két óra alatt Bécsben lehetünk, akár csúcsforgalomban is. Kiváló a sugárirányú kötöttpályás közlekedés is, amivel a belváros átszállás nélkül 15 perc alatt megközelíthető, sőt az irodaház előtti kerékpárúton a kerületi bevásárlóközpontok is 5 percnyi bicikli- és rollertávolságra vannak. De ahogy az első válaszomban is utaltam a tudatos döntések jelentőségére, azért vagyunk itt, mert idejekorán felismertük a dél-budai lokációban rejlő lehetőségeket.

–    Ezek szerint ez marad a jövőben is az első számú fejlesztési terület?

–    Igen, hiszen még nem vagyunk készen. A most átadott ’A’ épület a Bartók Udvar II fejlesztésének csupán első üteme, mellyel épp csak megmutattuk, milyen is lesz a Bartók Udvar a végére, illetve bebizonyítottuk a projekt kereskedelmi sikerét. A nagy része, amit egyetlen következő ütemben fogunk megvalósítani, még hátravan. A közeljövőben további szárnyakkal bővítjük az összesen 26.000 négyzetméter bruttó irodaterületűre duzzadó Bartók Udvar II ütemet, melynek környezettudatos üzemeltetésére szintén nagy hangsúlyt fektetünk. Ha elkészülünk, ez lesz Budapest egyik legélhetőbb irodatömbje.

–    Mit jelent a „legélhetőbb” jelző az Infogroup olvasatában?

–    Hiszünk a hosszútávú kapcsolatokban, és ebben az értelemben munkánk során bérlőinket az elsőszámú partnereinknek tekintjük. A kényelmes megközelíthetőségen túl az élhető jelzőt az egyéb, komfortot növelő előnyök biztosítják hosszútávon. Ilyen például az irodaház környezetének szolgáltatási struktúrája, ahol minden karnyújtásnyira elérhető.  Ugyanakkor közvetlen mikrokörnyezetben kialakítandó sportolási és rekreációs terekben,  kutyabarát és bárki által jól megközelíthető irodaegységekben, továbbá egy hangulatos kávézóban és étteremben gondolkozunk.

–    Mennyire nehezíti, illetve drágítja meg a további ütemek megvalósítását az építőipari kapacitáshiány, illetve az emelkedő árak? A bérleti díjak emelkedése kompenzálja mindezt?

–    A kapacitáshiány valóban kihívás a mai építőipari környezetben, de az előrejelzések alapján kedvezőbb időszak következik ebben a témában. A bérleti díjak lassú, de fokozatos emelkedése a keresleti nyomás mellékterméke, és az emelkedő beruházási költségeket is kompenzálja.

–    Hogyan változtak a bérlői igények az első épület átadása óta? Mi az, ami ma már kihagyhatatlan, és mi az, amit majd csak a következő ütemben terveznek megvalósítani?

–    Az elmúlt több, mint 10 évben rengeteg minden változott, fel sem tudom sorolni mindet, az irodák belmagasságától elkezdve, a gépészeti rendszereken keresztül, az üzemetetési szolgáltatások köréig. Az emberek már nem termékeket, hanem élményeket szeretnének. Ez a szemlélet persze a mi iparágunkba is begyűrűzött, az iroda a munkaerőmegtartás egyik fontos pillére. Persze a méretgazdaságosság szempontjának is jó, ha megfelel a terület, ezért például egyedileg bérelhető konferencia termek majd az új épületszárny megnyitásával lesznek bárki számára elérhetőek.

–    Szavaiból azt veszem ki, hogy szereti ezt a környéket, és nem csak mint ingatlanfejlesztési szakember. 

–    Ez így van, nem is tagadom. (nevet) A XI. kerület elkötelezett lakóiként nem csupán a munkahelyek elhelyezhetőségére koncentrálunk, hanem különleges meglepetéssel is készülünk az erre járóknak, amellyel szeretnénk közösségi teret, egyfajta nyitott irodaházat teremteni.  Erről egyelőre annyit, hogy egy kivételesen egyedi művészeti installáció miatt is érdemes lesz néhány hónap múlva felkeresni a Bartók Udvar területét.